Ana Sayfa Arama Galeri Video
Kategoriler
Sosyal Medya

Yunanistan’da nüfus 13 yılda yarım milyon eridi!

Yunanistan nüfusu, 2011–2024 yılları arasında yaklaşık 500 bin kişi azaldı.

Yunanistan nüfusu, 2011–2024 yılları arasında yaklaşık 500 bin kişi azaldı. Uzmanlar, bu düşüşün önümüzdeki on yıllarda da süreceğini ve ülke nüfusunun hızla yaşlandığını vurguluyor.

📢 Avrupa’nın Sesi Cebinizde!

Gelişmeleri kaçırmayın! Avrupa’dan ve dünyadan en güncel haberler artık cebinizde.

  • WhatsApp kanalımıza katılın, özel haberler ve analizlere anında ulaşın
  • Anlık bildirimlerle sıcak gelişmeleri ilk siz öğrenin
👉 WhatsApp Kanalımıza Katıl

Doğum Oranları Hızla Düşüyor

Tesalya Üniversitesi Demografik ve Sosyal Analizler Laboratuvarı tarafından hazırlanan rapora göre, ülkede doğum oranları dramatik bir şekilde geriledi. 2023 yılında yalnızca 72 bin 300 doğum gerçekleşti. Bu rakam, 1950–1970 yılları arasında kaydedilen yıllık ortalama doğumların neredeyse yarısına denk geliyor.

Laboratuvar Direktörü İfigenia Kokkali, doğum oranlarındaki düşüşün sadece demografik değil; sosyal ve ekonomik faktörlerle de bağlantılı olduğunu belirtti.

Yaşlanan Nüfus

Yunanistan, Avrupa Birliği’nin en düşük doğurganlık oranına sahip ülkelerinden biri. Kadın başına ortalama doğum oranı 1,3–1,4 seviyesinde kalırken, nüfusun kendini yenileyebilmesi için bu oranın 2,07 olması gerekiyor.

Ülkede 65 yaş üstü nüfusun oranı %23’e ulaştı. 2023 yılında yaşlıların sayısı, 0–14 yaş grubu çocukların sayısından yaklaşık 1 milyon daha fazlaydı. Ayrıca, çocuk sahibi olmayanların oranı da artıyor. 1980 kuşağında her 5 kişiden 1’i hiç çocuk sahibi olmadı.

Göçün Etkisi

Kokkali, nüfus azalmasının 2011’de başladığını belirtti. 1991–2010 yıllarında ülkeye gelen göçmenler nüfus artışına katkı sağlarken, 2011 sonrası ekonomik krizle birlikte bu denge tersine döndü. Göçmenlerin bir kısmı ülkelerine dönerken, 25–45 yaş arası çok sayıda genç Yunanistan’dan ayrıldı.

Gençler Neden Gidiyor?

Raporda gençlerin göç etme nedenleri arasında sadece ekonomik kriz değil; iş imkanlarının sınırlı olması, liyakat eksikliği, kariyer fırsatlarının yetersizliği ve daha açık, güvenli, hoşgörülü bir toplum arayışı da gösteriliyor.

Barınma Krizi

Araştırma ayrıca barınma sorununa dikkat çekiyor. Yüksek kira fiyatları ve ev sahibi olma zorluğu, gençlerin ailelerinden ayrılma yaşını geciktiriyor. Bu durum evlilik ve çocuk sahibi olma sürecini de ileriye erteliyor.

Raporda, “Yunanistan’da yaşam koşulları gençleri ya göç etmeye ya da çocuk sahibi olmamaya itiyor” ifadeleri yer aldı.