Ana Sayfa Arama Galeri Video
Kategoriler
Sosyal Medya

Yunan basını itiraf etti: Türkiye’nin savunma gücü korkutuyor

Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, Türkiye’nin hızla büyüyen savunma sanayisini

Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, Türkiye’nin hızla büyüyen savunma sanayisini mercek altına aldı. Gazete, “Türkiye’nin silahlanmada yaşadığı patlama, Yunanistan için baş ağrısı oluşturuyor” başlıklı haberinde, Ankara’nın güçlenen savunma kapasitesinin hem askeri hem de diplomatik alanda Atina’yı zor durumda bıraktığını yazdı.

📢 Avrupa’nın Sesi Cebinizde!

Gelişmeleri kaçırmayın! Avrupa’dan ve dünyadan en güncel haberler artık cebinizde.

  • WhatsApp kanalımıza katılın, özel haberler ve analizlere anında ulaşın
  • Anlık bildirimlerle sıcak gelişmeleri ilk siz öğrenin
👉 WhatsApp Kanalımıza Katıl

“Türkiye Ambargolara Karşı Dirençli Hale Geldi”

Haberde, Atina’nın ihmal edilen savunma sektörünü canlandırma çabalarının yetersiz kaldığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin zinde ve kendi kendine yeten savunma sanayisi, Ankara’yı silah ithalatına bağımlılıktan kurtardı. Olası bir çatışmada NATO müttefiklerinin uygulayabileceği silah ambargosuna karşı dirençli hale geldi. Yunanistan ise cephane konusunda dahi kendine yetmekten uzak ve savunmasız durumda.”

“Türkiye, Avrupa İlişkilerinde Savunmayı Kullanıyor”

Kathimerini, Türkiye’nin savunma sanayisini diplomatik ilişkilerinde de etkin bir araç olarak kullandığını vurguladı:

“İspanya ve İtalya, Ankara ile kapsamlı savunma ortaklıklarını sürdürüyor. Diğer Avrupa ülkelerinin de bu yolu izlemesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın yönettiği Baykar’ın ürettiği insansız hava araçları dahil Türk savunma ürünleri, küresel jeopolitik türbülans döneminde Avrupalı partnerler için cazip alternatifler sunuyor. Yunan diplomatlar, Brüksel ve diğer Avrupa başkentlerinde bu zorluklarla defalarca yüz yüze geldi.”

“Yunanistan’ın Savunma Sanayisi Geriledi”

Haberde ayrıca Yunanistan’ın savunma sanayisinin uzun süren kemer sıkma yılları boyunca ciddi gerileme yaşadığı ifade edildi:

“Son dönemde yapılan yatırımlar gelişmiş savaş uçakları, fırkateynler ve İsrail silah sistemleriyle caydırıcılığı artırsa da bu adımlar yerli üretimi canlandırmada etkili olmadı.”

“Türkiye’nin Gerisinde Kaldık”

Yazıda, bazı umut verici adımlar atılsa da Atina’nın Ankara’nın gerisinde kaldığına dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Türk savunma sanayisi bugün hem diplomasi aracı hem de Avrupa savunma şirketleri için rekabetçi bir ortak konumunda. Yunanistan için yerli kabiliyetleri yeniden inşa etmek, bölgesel gerilimlerin sürdüğü bir ortamda acil bir öncelik olmaya devam ediyor.”