Ana Sayfa Arama Galeri Video
Kategoriler
Sosyal Medya

Batı Trakya’da yine atama: Azınlığın müftü seçme talebi karşılıksız

Batı Trakya’da yine atama: Azınlığın müftü seçme talebi karşılıksız
8531 Hit

Yunanistan’da Gümülcine ve İskeçe müftülüklerine beş yıllık atamalar yapıldığı bildirildi. Atama uygulaması sürerken, Batı Trakya Türk Azınlığının kendi müftülerini seçme talebi karşılanmadı.

📲 Bizi WhatsApp Kanalımızdan Takip Edin

Son dakika haberlerini ve önemli gelişmeleri anında telefonunuza alın.

👉 WhatsApp Kanalına Katıl

GÜMÜLCİNE – Yunanistan’da Gümülcine ve İskeçe müftülüklerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği bildirildi.

 Eğitim, Din İşleri ve Spor Bakanlığının kararı doğrultusunda, İskeçe eski tayinli müftü naibi Bilal Kara Halil’in Gümülcine Müftülüğüne, İstanköy’de uzun yıllar imamlık yapan Şükrü Şerif Damatoğlu’nun ise İskeçe Müftülüğüne getirildiği belirtildi. Her iki görevlendirmenin beş yıllık süreyi kapsadığı aktarıldı.

 Kara Halil daha önce müftü naipliği yaptı

Bilal Kara Halil, 2018–2022 yılları arasında İskeçe’de tayinli müftü naibi olarak görev yapmış, 2022’de bu görevinden istifa etmişti.

 Damatoğlu uzun yıllar İstanköy’de görev yaptı

Şükrü Şerif Damatoğlu ise İstanköy’ün Germe (Platani) mahallesindeki Cezayirli Gazi Hasan Paşa Camii’nde imamlık yaptı. Birlik Gazetesi’nin 2016 tarihli haberinde, Damatoğlu’nun o dönem itibarıyla 22 yıldır bu görevi yürüttüğü belirtiliyor.

 Azınlığın müftü seçme talebi sürüyor

Son atamalar, Batı Trakya Türk Azınlığının kendi dinî liderlerini seçme yönündeki talep ve beklentilerini karşılamadı.

 Batı Trakya Türk Azınlığı, seçtiği Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif ile İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa’yı kendi müftüleri ve dinî liderleri olarak kabul ediyor. Devletin atama uygulaması ile azınlığın seçim talebi arasındaki anlaşmazlık, müftülük meselesinin temel başlıklarından biri olmaya devam ediyor.