Ana Sayfa Arama Galeri Video
Kategoriler
Sosyal Medya

Almanya’dan İran Savaşı için net mesaj: “Bu bizim savaşımız değil”

Almanya’dan İran Savaşı için net mesaj: “Bu bizim savaşımız değil”
78820 Hit

(Berlin). ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sürerken, Almanya’dan gelen açıklamalar savaşa dahil olunmayacağını net biçimde ortaya koydu. Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius, “Bu savaşın NATO ile ilgisi yok. Bu, NATO’nun savaşı değil” ifadelerini kullanırken, Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius (SPD) da “Bu bizim savaşımız değil” diyerek her türlü askeri angajmanı reddetti.

Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius, pazartesi günü yaptığı açıklamada Hürmüz Boğazı’ndaki güvenliğin ancak İran’la müzakere yoluyla sağlanabileceğini belirtti. Kornelius, “Bu savaşın NATO ile ilgisi yok. Bu, NATO’nun savaşı değil. NATO, ittifak bölgesini savunmak için kurulmuş bir birliktir” dedi. Kornelius, NATO’nun devreye sokulması için bir yetkinin de bulunmadığını ekledi.

📲 Bizi WhatsApp Kanalımızdan Takip Edin

Son dakika haberlerini ve önemli gelişmeleri anında telefonunuza alın.

👉 WhatsApp Kanalına Katıl

Savunma Bakanı Boris Pistorius da ABD yönetiminin taleplerini geri çevirerek, “Bu bizim savaşımız değil, biz başlatmadık. Diplomatik çözümler ve hızlı bir son istiyoruz, ancak bölgeye daha fazla savaş gemisi göndermek buna katkı sağlamaz” değerlendirmesinde bulundu.

Trump hesap hatası mı yaptı?

CDU/CSU Federal Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Jürgen Hardt ise, ABD’nin taleplerine en sert karşı çıkan isimlerden oldu. Deutschlandfunk’a konuşan Hardt, Hürmüz Boğazı’nın sadece deniz kuvvetleriyle güvence altına alınamayacağını vurguladı. Hardt, “Kıyı şeridi çok yoğun nüfuslu, İran buradan havan topları veya basit dronlarla rahatlıkla saldırabilir. Sadece gemilerle olmaz. Donald Trump bu savaşı İsrail’le birlikte başlatırken bunu hesaba katmadı” ifadelerini kullandı.

Hardt ayrıca, Trump’ın kendisinin de bu sorunun nasıl çözüleceğini bilmediği izlenimi edindiğini belirterek, “İran’da bir şekilde değişim olana kadar boğazın kapalı kalmasını kabullenmek zorundayız. Bu ya bir ateşkes ya da rejimin devrilmesi anlamına gelir” dedi.

SPD Dış Politika Uzmanı Adis Ahmetovic, ZDF’teki değerlendirmesinde Trump’ın hesabının tutmadığını söyledi. Ahmetovic, “Başlangıçta çok hızlı, kısa bir savaş olarak planlanmıştı. Şimdi görüyoruz ki bu savaş haftalarca sürecek” değerlendirmesinde bulundu. Ahmetovic, Alman Donanması’nın çok iyi ve özel yeteneklere sahip olduğunu ancak kapasitelerin bu senaryoda yer alacak şekilde tasarlanmadığını vurguladı. Ahmetovic, uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirttiği savaşta ABD ve İsrail’in hedef ve stratejilerinin ikna edici olmadığını sözlerine ekledi.

Alice Weidel: “Alman donanması’nın gönderilmesi son derece tehlikeli”

AfD Eş Başkanı Alice Weidel ise bir haber portalına yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük donanması olan ABD Donanması’nın bile Hürmüz Boğazı’nda güvenli geçiş sağlayamadığı bir ortamda, “küçük Alman Donanması’nın – AB çerçevesinde dahi olsa – gönderilmesi hayal ürünü ve son derece tehlikelidir” değerlendirmesinde bulundu. (yb)