Türkiye-Almanya İş Gücü Anlaşması’nın 65. yıl dönümü dolayısıyla Düsseldorf Havalimanı’nda düzenlenen törende ilk kuşak Türk işçilerin emeği ve fedakârlıkları anıldı. NRW Başbakanı Hendrik Wüst ile Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Gökhan Turan, Türk toplumunun Almanya’ya sunduğu katkılara dikkat çekti.
DÜSSELDORF – Türkiye’den gelen ilk işçilerin 65 yıl önce Kuzey Ren-Vestfalya’ya ayak bastığı Düsseldorf Havalimanı, tarihî bir anma programına ev sahipliği yaptı.
Son dakika haberlerini ve önemli gelişmeleri anında telefonunuza alın.
👉 WhatsApp Kanalına Katıl
Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Hendrik Wüst’ün davetiyle düzenlenen etkinliğe Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Gökhan Turan, ilk kuşak Türk işçiler, sonraki nesiller ile siyaset ve kültür dünyasından temsilciler katıldı.
Wüst’ten ilk kuşağa teşekkür
Başbakan Hendrik Wüst, Türkiye’den Almanya’ya gelen işçilerin madenlerde, fabrikalarda, üretim bantlarında, demir-çelik tesislerinde, el sanatları ile tekstil ve elektrik sektörlerinde çalışarak ülkenin bugünkü refahına büyük katkı sunduğunu söyledi.
Wüst, “Ülkemizin başarısı, büyük ölçüde bizden önceki nesillerin çalışkanlığına dayanıyor. Buna özellikle 65 yıl önce ülkelerini terk ederek Almanya’ya gelen insanların çalışma azmi ve cesareti de dahildir” dedi.
Teşekkürlerinin yalnızca Türkiye’den değil; İtalya, İspanya, Yunanistan, Fas, Tunus, Portekiz ve eski Yugoslavya’dan gelen işçileri de kapsadığını belirten Wüst, ilk neslin çocukları ve torunlarının bugün Almanya’nın toplumsal hayatında önemli görevler üstlendiğini vurguladı.

Büyükelçi Turan: Almanya’nın gelişimine önemli katkı sundular
Etkinlikte konuşan Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Gökhan Turan, Türk toplumunun Almanya’nın ekonomik ve toplumsal gelişimine sunduğu önemli katkılara dikkat çekti.
Turan, ilk nesil Türk işçilerin emek ve fedakârlıklarının bugünkü Almanya’nın şekillenmesinde önemli bir rol oynadığını belirterek Türk toplumunun aynı zamanda Türkiye-Almanya ilişkilerinin gelişmesine de değerli katkılar sağladığını ifade etti.
Geçici geldiler, kalıcı oldular
Türkiye ile Federal Almanya arasında 30 Ekim 1961’de imzalanan İş Gücü Anlaşması kapsamında 1961-1973 yılları arasında yaklaşık 867 bin kişi Türkiye’den Almanya’ya geldi.

Başlangıçta iki yıl çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönmeleri planlanan işçilerin önemli bir bölümü Almanya’da kaldı. Ailelerini de yanlarına alan Türk işçiler, zaman içerisinde Almanya’nın en köklü göçmen topluluklarından birini oluşturdu.

NRW’de yaklaşık bir milyon Türkiye kökenli yaşıyor
Kuzey Ren-Vestfalya bugün Türkiye kökenli yaklaşık bir milyon insana ev sahipliği yapıyor. Bunların yaklaşık 500 bini Türk vatandaşlığına sahip.
En büyük Türkiye kökenli topluluklar Köln, Duisburg, Dortmund, Gelsenkirchen ve Düsseldorf’ta yaşıyor. Türkiye kökenli girişimcilerin NRW’de işlettiği küçük ve orta ölçekli işletmelerin sayısının 25 bin ile 30 bin arasında olduğu belirtiliyor.

Almanya’daki Türk üniversite öğrencilerinin yarısından fazlası NRW’deki yükseköğretim kurumlarında eğitim görürken Türkiye ile eyalet arasında yaklaşık 35 kardeş şehir ortaklığı bulunuyor.
İlk kuşağın hikâyeleri anlatıldı
Düsseldorf Havalimanı’ndaki törende ilk kuşak işçiler yaşadıkları gurbet hikâyelerini paylaşırken oyuncu ve yazar Renan Demirkan’ın “Augenhöhe” adlı video projesi de tanıtıldı.
Proje, uzun yıllar görünmez kalan ilk kuşağın hayatını, çalışmalarını ve Almanya’ya sunduğu katkıları kamuoyuna aktarmayı amaçlıyor.
