Ana Sayfa Arama Galeri Video
Kategoriler
Sosyal Medya

Türkiye uçuşlarında yaz yoğunluğu başladı

Türkiye uçuşlarında yaz yoğunluğu başladı
8532 Hit

DÜSSELDORF – Kuzey Ren-Vestfalya’da yaz tatilinin başlamasıyla Düsseldorf Havalimanı’nda yoğun seyahat dönemi başladı. Türkiye’ye yönelik yolcu trafiğinde beklenen artış öncesinde havalimanı, Federal Polis ve Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf Başkonsolosluğu yolculara önemli uyarılarda bulundu.

Düzenlenen basın bilgilendirme toplantısına T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Ali Berslan Arslankaya, Düsseldorf Havalimanı Basın Sözcüsü Süleyman Uçar ve Düsseldorf Federal Polis Müdürlüğü Basın Sözcüsü Daniela Maaßen katıldı.

📲 Bizi WhatsApp Kanalımızdan Takip Edin

Son dakika haberlerini ve önemli gelişmeleri anında telefonunuza alın.

👉 WhatsApp Kanalına Katıl

Toplantıda yolcuların havalimanına zamanında gelmeleri, seyahat belgelerini önceden kontrol etmeleri ve bagaj kurallarına uygun hareket etmeleri istendi.

Türkiye’ye 23 noktadan doğrudan uçuş

Düsseldorf Havalimanı Basın Sözcüsü Süleyman Uçar, Türkiye’nin havalimanının en önemli destinasyon pazarlarından biri olduğunu söyledi.

Uçar’ın toplantıda verdiği bilgiye göre geçen yıl Düsseldorf ile Türkiye arasındaki hatlarda 3,8 milyondan fazla yolcu seyahat etti. Havalimanının güncel yaz programında Türkiye’deki 23 noktaya doğrudan bağlantı bulunuyor.

Düsseldorf Havalimanı, 17 Temmuz–1 Eylül 2026 tarihlerini kapsayan yaz tatilinde toplam 3,4 milyondan fazla yolcu bekliyor. Bu dönemde Türkiye’ye 2 binden fazla kalkış planlandı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’nın yanı sıra Kayseri, Samsun, Trabzon, Gaziantep, Erzurum ve Zonguldak gibi çok sayıda şehre uçuş düzenleniyor.

EES sistemi kimleri ilgilendiriyor?

Toplantıda Avrupa Birliği’nin Giriş/Çıkış Sistemi EES hakkında da bilgi verildi. Düsseldorf Havalimanı’nda kademeli uygulamasına 12 Ekim 2025’te başlanan sistem, 10 Nisan 2026 itibarıyla tam olarak devreye alındı.

EES, Schengen bölgesine kısa süreli seyahat eden ve AB vatandaşı olmayan yolcuların giriş-çıkış bilgilerini dijital ortamda kaydediyor. Sistem kapsamında seyahat belgesi bilgileri, yüz görüntüsü ve parmak izleri işleniyor; pasaportlara uygulanan manuel damgalama işlemi sona eriyor.

İlk kayıt sırasında biyometrik veri alınması nedeniyle pasaport kontrolünün normalden uzun sürebileceği belirtiliyor.

Önemli not: EES, Almanya’da geçerli oturum izni veya uzun süreli vizesi bulunan Türk vatandaşlarına uygulanmıyor. Sistem ağırlıklı olarak Schengen bölgesine kısa süreli ziyaret amacıyla gelen üçüncü ülke vatandaşlarını kapsıyor.

Pegasus yolcularına hızlı bagaj teslimi

Pegasus Hava Yolları Yer Operasyonları Başkan Yardımcısı Yusuf İncekara, Düsseldorf Havalimanı’nda kullanıma sunulan kiosk ve otomatik bagaj teslim cihazlarını tanıttı.

Çevrim içi check-in işlemini tamamlayan Pegasus yolcuları, havalimanındaki cihazlardan bagaj etiketini çıkarabiliyor. Etiketlenen valizler daha sonra 251–254 numaralı Self Bag Drop noktalarından teslim edilebiliyor.

İncekara, işlemin uygun koşullarda yaklaşık bir dakika içerisinde tamamlanabildiğini ve hizmet için ek ücret alınmadığını belirtti. Yeni uygulamanın özellikle yaz dönemindeki check-in kuyruklarının azaltılmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Federal Polisten güvenlik kontrolü uyarısı

Düsseldorf Federal Polis Müdürlüğü Basın Sözcüsü Daniela Maaßen, yolcuların pasaport ve seyahat belgelerini kontrole gelmeden önce hazırlamalarını istedi.

El bagajı kurallarına uyulmasının güvenlik işlemlerini hızlandıracağı belirtildi. Akü, elektronik sigara ve taşınabilir şarj cihazlarının kayıtlı bagaja verilmemesi, el bagajında taşınması gerekiyor.

Federal Polis, Düsseldorf Havalimanı’ndaki güvenlik kontrolüne uçuş saatinden en az 120 dakika önce ulaşılmasını öneriyor. Check-in kontuarları ise çoğunlukla uçuşa en erken üç saat kala açılıyor. Yolcuların kendi hava yolu şirketlerinin bildirdiği saatleri esas almaları gerekiyor.

Başkonsolosluktan belge kontrolü çağrısı

Muavin Konsolos Ali Berslan Arslankaya, Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşların pasaportlarının geçerlilik süresini yol yolculuktan önce kontrol etmelerinin önemini vurguladı.

Yolculara havalimanına zamanında gelmeleri, uçuş ve bagaj kurallarını önceden incelemeleri ve resmî kurumların güncel duyurularını takip etmeleri tavsiye edildi.

Düsseldorf Havalimanı ayrıca yolcuların çevrim içi check-in yapmalarını ve güvenlik kontrolü için ücretsiz “DUS Gateway” zaman dilimi ayırmalarını öneriyor.

Sosyal medya paylaşımı: Düsseldorf Havalimanı’nda yaz tatili yoğunluğu başladı. Türkiye yolcularına belgelerini önceden kontrol etmeleri,, çevrim içi check-in yapmaları ve havalimanına zamanında gelmeleri önerildi. Pegasus yolcuları yeni Self Bag Drop noktalarından bagajlarını kendileri teslim edebiliyor.