Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi

Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi
Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi
Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi
Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi
Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi
Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi
Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi
Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi
Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi
Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi
Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi
Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi
Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi
Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi
Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi
Türk Bankacılar Frankfurt'ta bir araya geldi

Almanya'nın Frankfurt şehrinde Türk bankalarını bir araya getirmek amacıyla Türkiye Merkez Bankası'nın organize ettiği "Türk Bankaları Gecesi'ne" katılan Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, 40 yıldan bu yana devam eden organizasyonun geleneksel hale geldiğini vurgulayarak, geniş katılımdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Büyükelçi Şen, “Değerli Türk bankalarının Frankfurt'ta bulunan temsilcileri ve Avrupa'da faaliyet gösteren bankacılık sektörü yöneticileri ile bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bankacılık sektörümüzün düzenlediği bu güzel etkinlikte ilk kez sizlerle bir araya gelmek benim için özel bir anlam taşıyor” dedi.

Almanya ile Türkiye stratejik bir ortak
Almanya, Türkiye için stratejik bir ortak konumunda olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Şen, “Ancak bu ortaklık, en temelde ekonomik ilişkilerin güçlü olması gerekliliğiyle vurgulanmalıdır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Federal Almanya'nın kuruluşundan itibaren, iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler her zaman üst düzeyde olmuştur. 1961 yılından bu yana Almanya'ya yönelik göçler ve bu ülkeden dönen vatandaşlarımızla birlikte, Almanya'da 3,5 milyonu aşkın insanımızın bulunması, kültürel ve toplumsal bağlarımızı daha da güçlendirmiştir” diye konuştu.

Ekonomik anlamda kuvvetli ilişkiler
Almanya ile Türkiye ekonomik anlamda kuvvetli ilişkilere sahip olduğunu ifade eden Şen, “Almanya, Türkiye için en büyük ihracat pazarı olmanın yanı sıra, ithalatımızda da üst sıralarda yer alıyor. Frankfurt ise özellikle finans piyasalarıyla öne çıkan bir şehir olarak, burada faaliyet gösteren Türk bankalarının ve finans sektörünün önemini bilmekteyiz” sözlerine ekledi. 

Türk bankacılık sektörü finansal ilişkiler 
Türk Bankacılar Gecesi’ne katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Şen, “Türk bankacılık sektörünün Almanya'da faaliyet göstermesi, sadece ticaret değil, aynı zamanda finansal ilişkiler açısından da büyük bir önem taşımaktadır. İki ülke arasındaki bu ilişkilere katkıda bulunmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyuyorum. Hepinize görevlerinizde başarılar diler, bundan sonraki süreçte büyükelçilik ve Almanya'daki 14 başkonsolosluğumuzla birlikte en iyi hizmeti sunmaya devam edeceğimizi belirtmek isterim. Sizlerle olan iletişimimizden ve fikir alışverişlerimizden büyük bir memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu. 

Frankfurt'ta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ev sahipliğinde düzenlenen "Türk Bankacılar Gecesi" toplantısında, banka temsilcilerini ve davetlileri ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Türkiye Merkez Bankası Baş Danışmanı Dr. Yunus Emre Akgündüz, “Bu toplantılar, 1980'lere kadar uzanan 40 yıllık bir geçmişe sahip ve Almanya ile Türkiye'nin uzun süreli özel ilişkisinin bir yansımasıdır” dedi.

Almanya-Türkiye ilişkisi ve ekonomik bağ
İki ülke arasındaki ekonomik bağlar her iki taraf için de öncelikli olduğuna vurgu yapan Akgündüz, bu bağlar 2022'de ulaşılan 45 milyar ABD dolarlık ikili ticaret hacmi ile daha da güçlendiğini ve bu ticaret ilişkisinin dengeli olduğunu vurguladı. 

Kurumsallaştırılan yakın işbirliği
Her iki ülke de yılda yaklaşık 20 milyar dolarlık ihracat yapıldığına dikkat çeken Akgündüz, “Finans sektörlerindeki güçlü bağlar, bu akşam burada bulunan birçok başarılı bankacının varlığı ile somut bir şekilde ortaya çıkmaktadır. 2013 yılında Alman Merkez Bankası ile imzalanan mutabakat zaptı ile Almanya’da kurumsal işbirliğini sağlamlaştırdığı bir örnektir. Makroekonomik görünümü anlamak adına, Haziran ayında yapılan önemli para politikası değişikliğinden beri yaşanan gelişmeleri ele almak isterim. Politika faizindeki artış, niceliksel sıkılaştırma ve kredi sıkılaştırması ile birlikte uygulanan makro ihtiyati politika çerçevesinin sadeleştirilmesi, Türkiye'deki ekonomik durumu yönlendiren unsurlardır” diye konuştu.

Para politikası ve ekonomik durum
2022'de Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüksek cari açıklar, para birimi değer kayıpları ve yüksek enflasyona neden olduğunu ifade eden Akgündüz, “Türkiye’nin enflasyonla mücadele adına atılan adımların sonuçlarını görmekteyiz. Parasal sıkılaştırmanın etkilerini finansal koşullar ve reel sektör üzerinde gözlemliyoruz. Enflasyonun kontrol altına alınması için yapılan çalışmaların meyvelerini almaya başladığımızı söyleyebilirim. Bu süreçte, finansal koşulların enflasyona hızla yansıdığı gözlemlenmiş ve bir dizi olumlu gelişme kaydedilmiştir” ifadelerini kullandı. 

Finansal koşullar ve ekonomik iyileşme
Türkiye ekonomisi, zorlu dönemlere rağmen sağlam bir büyüme gösterdiğinin altını çizen Akgündüz konuşmasını şöyle tamamladı: “Enflasyonla mücadelede atılan adımların etkisiyle finansal koşullarda düzelme görülmekte ve Türk firmaları ile bankaları küresel finans piyasalarına erişim konusunda başarılı olmaktadır. Ancak, enflasyonun hala bir sorun olduğunu ve sürecin zaman alacağını unutmamak önemlidir.” 

Türk bankalarının topluma hizmeti
Gecenin sponsorlarından KT Bank Genel Müdürü Ahmet Kudsi Arslan da, Türk bankacıları için önemli bir akşamda bir araya geldiklerini belirterek, Türk toplumunun 50 yıldır burada önemli bir topluluk oluşturduğunu ve Türk bankalarının bu topluma hizmet vermek için faaliyet gösterdiğini ifade etti. Kamu ve özel bankaların burada yaşayan insanlara hizmet verdiğini vurgulayan Arslan, bu gecenin Türk bankacıları için bir sinerji oluşturma amacını taşıdığını söyledi.

KT Bank: finanse ve büyütme konusunda destek 
KT Bank olarak, buradaki Türk toplumuna sadece para transferi değil, aynı zamanda işletmelerini finanse etme ve büyütme konusunda destek olmaya odaklandıklarını belirten Arslan, bu çerçevede kredi ve mevduat ürünlerini toplumun önceliklerine göre düzenlediklerini ifade etti. Türk bankacıları için bu akşamın bilgi alışverişi, kendilerini daha iyi noktaya taşımak ve halklarına daha iyi hizmet verebilmek adına önemli olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Bu yıl 40'ncısı düzenlenen organizasyona Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, gecenin sponsoru Türk bankalarının yöneticileri ve çalışanları ile çok sayıda davetli katıldı.


Gecenin sonunda Türk Hava Yolları, katılımcılar arasında gerçekleştirdiği çekilişin ardından talihli Alman bankası mensubuna uçak bileti takdim etti.

 

Köln'de gerçekleşen DBİT toplantısında dernek yöneticileri buluştu
Önceki Köln'de gerçekleşen DBİT toplantısında dernek yöneticileri buluştu
Gülseven Halı: Avrupa'nın Çeşitli Ülkelerinde Camilere Renk Katıyor
Sonraki Gülseven Halı: Avrupa'nın Çeşitli Ülkelerinde Camilere Renk Katıyor