Close Menu
Avrupanın SesiAvrupanın Sesi
    Gündemdekiler
    ozvatan 1 1

    SV Özvatan Derneği’nde güven tazelendi: AKİB üyesi Karazehir yeniden başkan seçildi

    2 Haziran 2025
    ytb kisa film festivali 5

    YTB destekli Kısa Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

    1 Haziran 2025
    DenHaag festival 1

    Zuiderpark’ta kültür rüzgarı: Turquoise Türk Günü Festivali renkli görüntülere sahne oldu

    1 Haziran 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram LinkedIn YouTube
    Avrupanın SesiAvrupanın Sesi Salı, Haziran 3
    • Gazete Arşivi
    • Makale
    • Röportaj
    • Foto Galeri
    • Video Galeri
    Facebook X (Twitter) Instagram LinkedIn YouTube
    • Avrupa
    • Balkanlar
    • Türkiye
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Teknoloji
    • Aile/Sağlık
    • Spor
    Avrupanın SesiAvrupanın Sesi
    Reklam 1 Reklam 7 Reklam 2 Reklam 3 Reklam 4 Reklam 5 Reklam 7
    Anasayfa»Türkiye»Trabzonlu Yılmaz ailesi 100 yıllık ‘hemençe’ geleneğini tezgahlarında yaşatıyor
    Türkiye

    Trabzonlu Yılmaz ailesi 100 yıllık ‘hemençe’ geleneğini tezgahlarında yaşatıyor

    Avrupanın SesiAvrupanın Sesi26 Temmuz 2020
    Trabzonlu Yılmaz ailesi 100 yıllık 'hemençe' geleneğini tezgahlarında yaşatıyor
    Trabzonlu Yılmaz ailesi 100 yıllık 'hemençe' geleneğini tezgahlarında yaşatıyor
    Paylaş.
    Facebook Twitter WhatsApp Telegram E-mail Copy Link

    Trabzon'un Köprübaşı ilçesinde yaşayan Ayşe ve Fatma Yılmaz, tezgahlarda dokunarak örülen ve "hemençe" adı verilen çantaları üreterek, hem yöresel el sanatını yaşatıyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.

    📢 Avrupa’nın Sesi Cebinizde!

    Gelişmeleri kaçırmayın! Avrupa’dan ve dünyadan en güncel haberler artık cebinizde.

    • WhatsApp kanalımıza katılın, özel haberler ve analizlere anında ulaşın
    • Anlık bildirimlerle sıcak gelişmeleri ilk siz öğrenin
    👉 WhatsApp Kanalımıza Katıl

    Reklam 1 Reklam 7 Reklam 2 Reklam 3 Reklam 4 Reklam 5 Reklam 7

    Omuza asılan yün, bez ya da deriden yapılmış azık çantası olan "hemençe", Köprübaşı ilçesinde birkaç aile ile Halk Eğitim Merkezince yaşatılmaya çalışılıyor.

    İlçenin Pınarbaşı Mahallesi'nde ikamet eden Fatma Yılmaz ile görümcesi Ayşe Yılmaz, evlerindeki ahşap tezgahta binbir emekle ürettikleri el emeği göz nuru hemençeleri satarak, aile ekonomisine katkı sağlıyor.

    Ayşe ve Fatma Yılmaz, ailelerindeki diğer kadınlardan öğrendikleri hemençe geleneğini yaşatabilmek için yeni nesillere aktarmaya da gayret gösteriyor.

    61 yaşındaki Ayşe Yılmaz, hemençe yapımını çocuk yaşlarda annesini izleyerek öğrendiğini söyledi.

    2020 07 trabzon2

    Annesinin 70 yıl hemençe dokuyarak aile bütçesine katkı sağladığını ancak rahatsızlığı nedeniyle artık yapamadığını belirten Yılmaz, şimdilerde kendisi ve ağabeyinin eşinin bu işi devam ettirdiğini aktardı.

    Yılmaz, ailedeki kadınların hemençe dokumayı bildiğini ifade ederek, "Annem, hemençe yapmasını babaannemden öğrenmiş. Ben annemden öğrendim, benden de gelinimiz öğrendi. O da kendi kızlarına ve gelinlerine bu el sanatını öğretecek." dedi.

    "Tezgahım 100 yıldan eskidir"

    Yayla zamanı olduğu için tezgahı ilçeden Görnek Yaylası'na getirdiklerini anlatan Yılmaz, şunları söyledi: "Öncelikle tezgahı kurmakla başlarız, daha sonra ipleri geçiririz, 3 farklı renkten hemençemizi dokumaya başlarız. Dokuma işi bittikten sonra gelinimiz keser, diker, kenarlarını çevirip işlemesini yaptıktan sonra kulpunu ve püsküllerini ekleyerek hemençeyi tamamlar."

    thumbs b c 9bbd06e07a03c0a5d90649e61798066d

    Yılmaz, hemençeyi dokumanın kolay olmadığına işaret ederek, "Elimizle yaptığımız için bir çantayı ancak 3 günde tamamlayabiliyoruz. Annemizin, babaannemizin zanaatının kaybolmaması için devam ediyoruz. Tezgahım 100 yıldan eskidir. Köprübaşı'nda Yılmaz ailesi olarak bu işi yaparak, yaşatmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

    "Genç kızların çeyizlerinde de olmazsa olmazlardan"

    43 yaşındaki Fatma Yılmaz ise hemençe dokumayı evlendikten sonra görümcesi Ayşe Yılmaz'dan öğrendiğini belirterek, kendisinin de kızına öğrettiğini, ileride gelinlerine de öğretmek istediğini söyledi.

    2020 07 trabzon1

    Köprübaşı Kaymakamlığı ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle 3 dönem boyunca ilçedeki kadınlara hemençe dokumasını öğrettiğini belirten Yılmaz, bu yöresel el sanatını nesilden nesle yaşatmaya çalıştıklarını ifade etti.

    6 çocuk annesi Yılmaz, hemençe dokumasının kendisi için ekmek teknesi olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Hemençeyi elle dokuduğumuz için emek ve vakit istiyor. Tezgahtan kalkmadan dokursak bir günde en fazla 2 hemençe dokuyabiliriz. O nedenle yaylada da hemençe yapımına devam ediyoruz. Çanta haline dönüştürerek, hediyelik eşya olarak satışa sunuyoruz. Turistlere ve beğenen kişilere satıyoruz. Genç kızların çeyizlerinde de olmazsa olmazlardan. Ben de kızlarımın çeyizlerine koydum. Trabzon ve Köprübaşı kızı olup da çeyizinde hemençe olmazsa olmaz."

    Paylaş. Facebook Twitter WhatsApp Telegram E-mail Copy Link
    Önceki YazıABD Kongre’sinde Amazon, Apple, Google, ve Facebook CEO’ları ifade verecek
    Sonraki Yazı Netanyahu karşıtı gösteriler İsrail geneline bütün hızıyla yayılıyor
    Avrupanın Sesi avatarı
    Avrupanın Sesi
    • Website
    • Facebook
    • X (Twitter)
    • Instagram

    İlginizi Çekebilir

    ytb kisa film festivali 5

    YTB destekli Kısa Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

    1 Haziran 2025
    zafer sirakaya3

    Sırakaya: “Solingen’i unutmadık, NSU’yu da unutturmayacağız”

    30 Mayıs 2025
    ytb

    “Dünya Çapındaki Türk Teknoloji Gücü Tek Platformda”

    30 Mayıs 2025
    Yorum Yazın Cancel Reply

    Gündemdekiler
    ozvatan 1 1

    SV Özvatan Derneği’nde güven tazelendi: AKİB üyesi Karazehir yeniden başkan seçildi

    Avrupanın Sesi2 Haziran 2025

    Merkezi Almanya’nın Stuttgart kentinde bulunan ve yaklaşık 27 yıl önce Kayseri’nin Özvatan ilçesinden gelen gurbetçiler…

    ytb kisa film festivali 5

    YTB destekli Kısa Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

    1 Haziran 2025
    DenHaag festival 1

    Zuiderpark’ta kültür rüzgarı: Turquoise Türk Günü Festivali renkli görüntülere sahne oldu

    1 Haziran 2025
    fransa 1

    Fransa’da mescide ırkçı saldırı: Kur’an-ı Kerimler yere atıldı, duvarlara gamalı haçlar çizildi

    31 Mayıs 2025
    Reklam 1 Reklam 7 Reklam 2 Reklam 3 Reklam 4 Reklam 5 Reklam 7
    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Avrupa'nın Sesi, Avrupa'daki en güncel haberleri tarafsız, hızlı ve güvenilir bir şekilde okuyucularına sunmayı hedefleyen dijital bir haber platformudur. Siyaset, ekonomi, kültür, spor ve daha birçok alanda Avrupa gündemini yakından takip eder, öne çıkan gelişmeleri anında aktarırız.

    Amacımız, Avrupa'da yaşayan herkesin doğru bilgiye kolayca ulaşmasını sağlamak ve farklı bakış açılarıyla zenginleşen bir haber deneyimi sunmaktır.

    E-mail: info@avrupaninsesi.com

    Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn WhatsApp
    Menüler
    • İmpressum
    • Künye Bilgisi
    • İletişim
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası
    • Kişisel Verilerin Korunması
    • Reklam Politikası
    • Site Kullanım Koşulları
    Linkler
    Antalya Haber Ankara Boşanma Avukatı Dedicated Server mikroyesilim.com Maç bileti satın al Akor mag-trade.com
    İzinsiz yazı, resim, videolar alınamaz. İçerik ekleyenlerin yazıları kendi sorumluluğundadır.
    © 2013 - 2025 Avrupanın Sesi Tüm Hakları Saklıdır.
    • İletişim
    • Künye Bilgisi
    • Haber Arşivleri
    • Yazarlarımız

    Arama yapmak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.