Almanya’da son aylarda düşüş eğilimi gösteren enflasyon, mart ayında yeniden artışa geçti. Artan enerji maliyetleri, fiyatlar üzerindeki baskının yeniden güçlenmesine neden oldu.
Destatis tarafından açıklanan verilere göre, ocakta yüzde 2,1 ve şubatta yüzde 1,9 olarak kaydedilen yıllık enflasyon, mart ayında yüzde 2,7’ye yükseldi. Böylece enflasyon, Avrupa Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik hedefinin üzerine çıktı.
Son dakika haberlerini ve önemli gelişmeleri anında telefonunuza alın.
👉 WhatsApp Kanalına KatılFiyat artışlarında en belirleyici unsur enerji kalemi oldu. Enerji ürünleri fiyatları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7’nin üzerinde artarken, özellikle akaryakıt ve ısınma giderlerinde dikkat çekici yükselişler yaşandı. Sürücüler mart ayında yakıt için geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 20 daha fazla ödeme yaparken, kalorifer yakıtı fiyatlarında yüzde 40’ın üzerinde artış görüldü.
Gıda fiyatlarındaki artış ise daha sınırlı kaldı. Mart ayında gıda enflasyonu yüzde 1’in altında gerçekleşerek önceki aya göre hafif bir yavaşlama gösterdi.
Ruth Brand, özellikle Orta Doğu’daki gelişmelerin enerji maliyetlerini artırdığını belirterek, bu durumun tüketici fiyatlarına doğrudan yansıdığını ifade etti.
Uzmanlar, enerji fiyatlarındaki dalgalanmanın devam etmesi halinde önümüzdeki aylarda enflasyonun seyrinin belirsizliğini koruyabileceğine dikkat çekiyor.
