Sırbistan’ın E75 otoyolunda, Velika Plana çıkışı yakınlarında 1 Ağustos 2025 Cuma günü öğleden sonra meydana gelen zincirleme trafik kazası, otoyol trafiğini saatlerce felç etti. Niš yönünde yaşanan kazanın ardından ulaşım tamamen durma noktasına gelirken, otoyolda yaklaşık 25 kilometrelik araç kuyruğu oluştu.
Gelişmeleri kaçırmayın! Avrupa’dan ve dünyadan en güncel haberler artık cebinizde.
- WhatsApp kanalımıza katılın, özel haberler ve analizlere anında ulaşın
- Anlık bildirimlerle sıcak gelişmeleri ilk siz öğrenin
Şeritler Trafiğe Kapatıldı, Araçlar Saatlerce Bekledi
Sırbistan Karayolları İdaresi ve güvenlik birimlerinden alınan bilgilere göre, kaza Bubanj Potok–Transped ile Lozovik–Velika Plana arasındaki kesimde saat 14.49 sularında meydana geldi. Müdahale ekipleri olay yerine sevk edilirken, gidiş ve sollama şeritleri trafiğe kapatıldı, geçişler yalnızca acil şeritten kontrollü şekilde sağlandı.
Kazanın ardından saat 18.27 itibarıyla Vodaň–Kolari dönüşü civarında trafik tamamen durdu. Araçlar saatlerce otoyolda beklerken, bazı sürücüler araçlarından inmek zorunda kaldı. Velika Plana gişelerinde bekleme süresi 15 dakikayı bulurken, bazı noktalarda bekleyiş saatlerce sürdü. Trafik, ancak gecenin ilerleyen saatlerinde kısmen normale dönebildi.
25 Kilometrelik Kuyruk Sosyal Medyada Gündem Oldu
Kazaya ilişkin görüntüler sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Paylaşımlarda, kilometrelerce uzayan araç kuyrukları ve araç içinde bekleyen yolcular dikkat çekti. Otoyolda yolcuların araç dışında beklediği, küçük çocuklar ve yaşlıların sıcakta zor anlar yaşadığı bildirildi.
Tanıkların aktardığına göre, Požarevac ile Velika Plana arasındaki Niš istikameti yönünde trafik neredeyse tamamen durdu. Uzun bekleyiş sırasında ufak çaplı kazalar da yaşandı.
Kazanın Nedeni Araştırılıyor
Polis yetkilileri, kazada can kaybı veya yaralanma olmadığı bilgisini paylaşırken, olayın nedeninin henüz netleşmediğini açıkladı. Yoğun trafik, yol çalışmaları veya teknik arıza ihtimalleri değerlendiriliyor. Soruşturma sürüyor.
Karayolları yetkilileri, sürücülere hız limitlerine uymaları, şerit ihlali yapmamaları ve dikkatli sürüş konusunda uyarıda bulundu.
Uzmanlardan “Akıllı Uyarı Sistemleri” Önerisi
Ulaştırma güvenliği uzmanı Dragan Petrović, yaz aylarında benzer kazaların sık yaşandığını belirterek şunları söyledi:
“Araçlara gerçek zamanlı bilgi sağlayacak dinamik uyarı panoları ve trafik yoğunluk sensörleri kurulmuş olsaydı, sürücüler önceden bilgilendirilebilir ve bu tür zincirleme kazalar önlenebilirdi.”
Yetkililer, E75 otoyolunda bu tür olayların tekrar yaşanmaması için modern trafik yönetim sistemlerinin önemine dikkat çekti.