Almanya’nın Düsseldorf kentinde, Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf Başkonsolosluğu’nun himayesinde, Avrupa Birliği İletişim Stratejisi (ABİS) kapsamında ve Yunus Emre Enstitüsü’nün destekleriyle düzenlenen anlamlı bir kültürel etkinlikte Türk kültürünün zenginliği müzik aracılığıyla tanıtıldı.

Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesini temsilen seçilen türküler, Marmara’dan Doğu Anadolu’ya, Ege’den Karadeniz’e uzanan bir kültürel yolculuk sundu. Sanatçı Aynur Kronoa yönetimindeki çok dilli koro, türkülerimizi Türkçe, Almanca ve İngilizce dillerinde seslendirerek izleyicilere hem melodik hem de anlam yüklü bir deneyim yaşattı.

Sahneye taşınan ezgilerle Anadolu’nun renkleri, dokusu ve ruhu müzikle hayat bulurken, sadece Türkiye ile sınırlı kalınmadı; Kıbrıs ve Balkan coğrafyalarına ait türküler de bu kültürel şöleni zenginleştirdi.

Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik sonrası konuşan sanatçı Aynur Kronoa, “Bu konserle birlikte Türk kültürünü hem Alman toplumuna hem de farklı etnik kökenden gelen izleyicilere tanıtma fırsatı bulduk. Türkiye’nin çok kültürlü yapısını ve müzikal zenginliğini yansıtmak temel hedefimizdi. Sanırım bugün bunu başardık,” dedi. Kronoa ayrıca, önümüzdeki haftalarda Bosna-Hersek ve Yunanistan’da da benzer konserler düzenlemek üzere hazırlıklar yaptıklarını paylaştı.

Yunus Emre Enstitüsü Köln Müdürü Prof. Dr. Nurettin Gemici ise konuşmasında, bu tür etkinliklerin Türkçenin ifade gücünü ve Türk kültürünün zenginliğini uluslararası platformlara taşımak açısından son derece kıymetli olduğunu vurgulayarak, “Kültür diplomasisini güçlendirmeyi ve toplumlar arası diyaloğu müzik aracılığıyla geliştirmeyi amaçlıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Etkinlik kapsamında açılan fotoğraf sergisi de büyük ilgi gördü. Fotoğraf sanatçısı Özgen Beşli’nin objektifinden Kars’ın doğal ve kültürel güzelliklerini yansıtan kareler, ziyaretçilerden tam not aldı.