Nijerya’nın en önemli tarihi yapılarından biri kabul edilen ve halk arasında “Türk Camisi” olarak anılan Shitta-Bey Camisi’nin açılışının 130. yıl dönümü, özel bir etkinlikle kutlandı.
Gelişmeleri kaçırmayın! Avrupa’dan ve dünyadan en güncel haberler artık cebinizde.
- WhatsApp kanalımıza katılın, özel haberler ve analizlere anında ulaşın
- Anlık bildirimlerle sıcak gelişmeleri ilk siz öğrenin
Ülkenin ticari başkenti Lagos’ta bulunan camide düzenlenen kutlama programına Türkiye’nin Abuja Büyükelçisi Mehmet Poroy’u temsilen, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Abuja Din Hizmetleri Müşaviri Hüseyin Ortaç katıldı.

Etkinlikte konuşan Ortaç, Shitta-Bey Camisi’nin, Türkiye ile Nijerya arasında köklü kültürel ve dini bağların önemli bir sembolü olduğunu vurguladı. Caminin yalnızca bir ibadet mekânı değil, aynı zamanda tarihsel bir bağ kuran değerli bir miras olduğunu ifade etti.
Shitta-Bey Camisi, 1894 yılında dönemin önde gelen iş insanlarından Muhammed Shitta Bey tarafından inşa ettirildi. Caminin açılışı, Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamid’in özel temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilmişti.
Sultan II. Abdülhamid, caminin açılış törenine gönderdiği temsilciyle Batı Afrika’daki Müslümanlara desteğini gösterirken, Muhammed Shitta’ya da “Bey” unvanı vermiş ve çeşitli hediyelerle onu onurlandırmıştı.
130 yıllık geçmişe sahip Shitta-Bey Camisi, bugün de Nijerya’daki Müslüman toplumu için dini ve kültürel anlamda önemli bir merkez olmayı sürdürüyor.