Titanik kazazedesi Albay Archibald Gracie tarafından, geminin batmasından beş gün önce kaleme alınan bir mektup, İngiltere’deki Henry Aldridge & Son müzayede evinde yaklaşık 400 bin dolara alıcı buldu. Mektup, ABD’li bir koleksiyoncu tarafından 399 bin dolara satın alındı.
Gracie’nin, yolculuk sırasında yazdığı mektupta, Titanik hakkında “Güzel bir gemi, ancak bir yargıya varmadan önce yolculuğumun bitmesini bekleyeceğim” ifadelerini kullandığı belirtildi. “Kehanet niteliğinde” olarak yorumlanan mektubun, müzayede öncesinde yaklaşık 80 bin dolara satılması bekleniyordu. Ancak açık artırmadaki ilgiyle bu rakam neredeyse beş katına çıktı.
Kazadan sağ kurtulan Gracie, sonrasında yaşadıklarını “Titanik Hakkındaki Gerçekler” adlı kitabında kaleme almıştı. Ancak kaza sırasında yaşadığı hipoterminin etkilerini tam olarak atlatamayan Gracie, sekiz ay sonra diyabete bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti.
1912’de İngiltere’nin Southampton limanından yola çıkan Titanik, New York’a gitmekteyken 15 Nisan’da bir buzdağına çarparak Kuzey Atlantik’te batmıştı. Facia sonucunda 1500’den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 710 kişi ise Carpathia gemisi tarafından kurtarılmıştı.