Dortmund – Bosna-Hersek’te 1995 yılında yaşanan ve 8 binden fazla masum sivilin hayatını kaybettiği Srebrenitsa Soykırımı’nın 30. yılı, Almanya’nın Dortmund kentinde düzenlenen sessiz yürüyüş ve anma programıyla yad edildi. Amanet NRW Derneği’nin organizasyonuyla gerçekleşen programa binlerce kişi katıldı.
Gelişmeleri kaçırmayın! Avrupa’dan ve dünyadan en güncel haberler artık cebinizde.
- WhatsApp kanalımıza katılın, özel haberler ve analizlere anında ulaşın
- Anlık bildirimlerle sıcak gelişmeleri ilk siz öğrenin
Dortmund kent merkezinde yapılan Sessiz Yürüyüş’te, katılımcılar ellerinde beyaz çiçekler, kayıp fotoğrafları ve “Unutmadık, Unutmayacağız” yazılı pankartlarla barış ve adalet çağrısı yaptı. Soykırımda hayatını kaybeden Boşnak şehitler saygı ve dua ile anıldı.
Diplomatik ve siyasi temsilcilerden anlamlı katılım
Törene, Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Federal ve Avrupa İşleri, Uluslararası İlişkiler ve Medya Bakanı Nathanael Liminski, Türkiye Cumhuriyeti Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın ve Bosna-Hersek Berlin Büyükelçisi Damir Arnaut da katılarak anlamlı mesajlar verdiler.
Başkonolos Taylan Özgür Aydın konuşmasında Türkiye’nin Boşnak halkının acısını her zaman paylaştığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye olarak, Srebrenitsa’da yaşananları sadece bir trajedi olarak değil, insanlığın ortak acısı olarak görüyoruz. Bu tür felaketlerin bir daha yaşanmaması için barış ve adaletin savunucusu olmaya devam edeceğiz.”
NRW Eyalet Bakanı Nathanael Liminski ise konuşmasında ise: “Adaletin sağlanması ve hafızanın korunması, yalnızca geçmişin değil, geleceğin de güvence altına alınması demektir. Srebrenitsa’da hayatını kaybedenleri asla unutmayacağız.” ifadelerine yer verdi.
Bosna-Hersek Berlin Büyükelçisi Damir Arnaut ise, duygusal konuşmasında şunları söyledi: “Biz, dünyanın gözü önünde yaşadığımız acıları unutamayız ve unutmayacağız. Bu hafızayı korumak, bizlerin hem ahlaki hem de tarihsel sorumluluğudur.”
Duygusal anlar ve dualar
Salon programında Srebrenitsa’da yaşamını yitiren şehitlerin isimleri yansıtılarak dualar edildi. Katılımcılar arasında yer alan mağdur ailelerin tanıklıkları, salonda duygusal anlar yaşanmasına neden oldu.
Etkinlik, barış, kardeşlik ve dayanışma temalarının öne çıktığı bir atmosferde tamamlandı. Katılımcılar, geçmişin acılarını unutmadan, geleceğin umutla inşa edilmesi gerektiği vurgusuyla Dortmund’dan güçlü bir mesaj verdiler: Srebrenitsa’yı unutmadık, unutturmayacağız.