Başbakan Ünal Üstel, Avrupa’dan gelen turist sayısının, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) baskıları nedeniyle düştüğünü belirtti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, Berlin’de düzenlenen 2025 ITB Berlin Turizm Fuarı’nda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Avrupa’dan gelen turistlerin KKTC’ye geçişini engellemeye yönelik baskılarına rağmen, KKTC’nin kendi imkânları ve Türkiye’nin desteğiyle dünya çapındaki turizm fuarlarında temsil edilmeye devam ettiğini belirtti.
Üstel, GKRY’nin tur operatörlerine ve turistlere uyguladığı baskılar nedeniyle, Almanya’dan KKTC’ye gelen charter uçuş sayısının önceki yıllarda yaklaşık 1.000 iken, şu an 120’ye düştüğünü ifade etti. Bu durumun, turistlerin güneye yönlendirilmesine hizmet ettiğini vurgulayan Üstel, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile birlikte, turistleri Türkiye üzerinden KKTC’ye getirmek için çeşitli girişimlerde bulunduklarını söyledi.
KKTC’nin ekonomisinin büyük ölçüde turizme dayandığını hatırlatan Üstel, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarını tatil için KKTC’yi tercih etmeye ve böylece ekonomiye destek olmaya çağırdı. Üstel, “Ada’nın ekonomisi tamamen turizme dayanmaktadır. Güneşimiz, denizimiz ve otellerimizin kalitesi ortada. Buradaki insanlar için de evleri konumundayız.” dedi.
Üstel ayrıca, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin KKTC’deki turizm sektörünü hedef alan girişimlerinin, seyahat özgürlüğü ve Avrupa Birliği hukukuna aykırı olduğunu belirterek, bu tür uygulamaların turizmi olumsuz etkilediğini ifade etti.