Federal Meclis’te yapılan ikinci tur oylama sonucunda Friedrich Merz, Almanya’nın 10. başbakanı olarak Şansölyelik koltuğuna oturdu.
Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Genel Başkanı Friedrich Merz, Federal Meclis’teki zorlu sürecin ardından başbakan seçildi. İlk turda 310 oyla seçilemeyen Merz, ikinci turda 325 milletvekilinin desteğini alarak başbakanlık görevine getirildi. Merz, böylece İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya’nın 10. başbakanı oldu.

“Büyük Koalisyon” ile İktidarda
Olaf Scholz’un üç buçuk yıl süren başbakanlık döneminin sona ermesiyle, CDU/CSU ile SPD arasında kurulan yeni “Büyük Koalisyon” hükümeti ülke yönetimini devraldı. 6 Kasım 2024’te dağılan önceki üçlü koalisyonun ardından, 23 Şubat’ta yapılan erken genel seçimlerde CDU/CSU yüzde 28,5 oyla birinci parti olmuştu.
CDU/CSU ve SPD, seçim sonrasında hükümet kurmak için anlaştı ve dün 144 sayfalık koalisyon protokolünü imzaladı. Bu anlaşma doğrultusunda başbakanlık görevi CDU Genel Başkanı Merz’e verildi.
CDU’dan Çıkan 6. Başbakan
Merz, Konrad Adenauer, Ludwig Erhard, Kurt Georg Kiesinger, Helmut Kohl ve Angela Merkel’in ardından başbakanlık koltuğuna oturan 6. CDU’lu siyasetçi oldu. Ocak 2022’den bu yana CDU Genel Başkanlığı görevini yürüten Merz’in, devlet yönetiminde ilk resmi görevi başbakanlık oldu.

Siyasi Kariyeri ve Merkel İle Gerilimi
1955’te Brilon’da doğan Merz, uzun süre siyasetin içinde yer aldı. 1989-1994 yıllarında Avrupa Parlamentosu’nda, ardından 1994-2009 yılları arasında Federal Meclis’te milletvekili olarak görev yaptı. 2000-2002 yılları arasında CDU/CSU Meclis Grubu Başkanlığı yapan Merz, dönemin CDU lideri Angela Merkel’in baskısıyla bu görevden ayrılmıştı. Bu olaydan sonra Merz ile Merkel arasında siyasi bir gerilim oluştu ve Merz, Merkel’in parti içindeki başlıca muhaliflerinden biri olarak anıldı.
2009’dan sonra siyasetten uzaklaşan Merz, özel sektörde çalıştı. 2018 ve 2019 yıllarında CDU genel başkanlığı için yarıştı ancak başarılı olamadı. 2021’de yeniden milletvekili seçildi ve 2022’de CDU Genel Başkanı oldu.
Dış Politika Vurgusu ve İlk Ziyaretler
Merz, seçim zaferi konuşmasında “Almanya’nın lider bir orta güç haline gelmesi gerektiğini” belirterek Avrupa’yı güçlendirme sözü verdi. Başbakan olduktan sonra ilk yurt dışı ziyaretlerini Fransa ve Polonya’ya yapması, ardından ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi bekleniyor.
Kamuoyu Güvensiz: Halkın Üçte Biri Merz’e Güveniyor
Forsa araştırma şirketinin RTL ve N-TV için yaptığı ankete göre, Alman halkının sadece yüzde 32’si Merz’in ülkeyi selefi Olaf Scholz’tan daha iyi yöneteceğine inanıyor. Katılımcıların yüzde 47’si ise Merz’in Angela Merkel’den daha kötü bir lider olacağını düşünüyor.
Zorlu Bir Dönem Bekliyor
Merz hükümeti, Almanya’da artan enerji maliyetleri, ekonomik durgunluk, dijitalleşme sorunları, mülteci krizi ve aşırı sağın yükselişi gibi ciddi iç politika sınamalarıyla karşı karşıya olacak. Ayrıca, Ukrayna ve Gazze’deki krizler nedeniyle dış politikada da yoğun bir gündem Merz’i bekliyor.