Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, çocukların moral ve dayanışma duygusunu artırmak amacıyla hazırladığı “Geleneksel Oyunlar Tırı”nı deprem bölgesine uğurladı. Elazığ dahil 10 ilde geleneksel oyunların sergileneceği proje kapsamında; mangala, mas güreşi, halat çekme, eğir ve onikitaş gibi oyunlar çocuklarla buluşturulacak.

Federasyonun Ankara’daki merkezinde düzenlenen uğurlama törenine yüzlerce çocuk katılırken, törende konuşan Dünya Etnospor Birliği Başkanı Bilal Erdoğan, çocuklara kültürel kimliklerini erken yaşta tanıtmanın önemine vurgu yaptı. Erdoğan, sadece teknolojik araçlarla değil, geleneksel oyunlarla da çocukların eğlenceli zaman geçirebileceğini belirterek, bu etkinliğin onların ekran bağımlılığına alternatif oluşturduğunu ifade etti.

Erdoğan ayrıca, bu projeyi sadece bir oyun faaliyeti olarak değil, bir milletin kendi kimliğini yaşatma ve gelecek nesillere aktarma mücadelesi olarak değerlendirdi. Geleneksel oyunların dünya genelinde tekrar yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyen Erdoğan, Dünya Etnospor Birliği olarak bu konuda uluslararası organizasyonlar düzenlediklerini hatırlattı. Geçtiğimiz hafta Rusya’da gerçekleştirilen 7. Etnospor Forumu’nda, 30’dan fazla ülkeden temsilcilerle geleneksel sporların geleceğini ele aldıklarını paylaştı.

Dört yılda bir düzenlenmesi planlanan ve küresel çapta tüm kıtaların dengeli temsil edileceği yeni bir etnospor organizasyonu üzerinde çalıştıklarını açıklayan Erdoğan, bu girişimle geleneksel sporların daha görünür hale getirilmesinin amaçlandığını ifade etti.

Konuşmasında olimpik ve geleneksel sporlar arasında oluşan sinerjiye de değinen Erdoğan, milli okçu Mete Gazoz’un başarılarının okçuluk ve geleneksel sporlar arasında pozitif bir etki yarattığını, benzer ilginin yağlı güreşte de gözlemlendiğini söyledi. Geleneksel oyunların çocukların ilgisini çeken güçlü bir araç olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu tırların daha fazla sayıda çocuğa ulaşmasını temenni etti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, oyunların sadece eğlence değil, aynı zamanda iyileştirici ve toplumsal bağları güçlendirici etkisi olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Abdulhadi Turus ise, geleneksel oyunları yaygınlaştırmak ve çocukların hayatına katmak için Türkiye genelinde seferberlik başlattıklarını belirtti. Tırla birlikte çocuklara çeşitli hediyeler de dağıtılacak ve gittiği şehirlerde yeni geleneksel spor kulüpleri kurulması için altyapı çalışmaları yapılacak.

Turus tarafından konuya ilişkin yaptığı sosyal medya paylaşımda, “Geçmişin ihtişamını geleceğe taşıma gayretiyle çıktığımız bu yolda, Geleneksel Oyunlar Tırımızı deprem bölgesinde bulunan illerimize; Hatay’dan Diyarbakır’a, Kilis’den Elazığ’a uzanan yolculuğumuzun ilk adımını beraber attık.” ifadeleri yer aldı.
Tüm bu etkinliklerin amacı, çocuklara kültürel kimlik kazandırmak, dayanışma duygusunu pekiştirmek ve yüzlerini yeniden güldürmek.