Berlin Senatosu, olası askeri tehditlere karşı başkentteki hastanelerin kriz anlarında işlevini sürdürebilmesi için kapsamlı bir sivil savunma planı hazırladı.
Gelişmeleri kaçırmayın! Avrupa’dan ve dünyadan en güncel haberler artık cebinizde.
- WhatsApp kanalımıza katılın, özel haberler ve analizlere anında ulaşın
- Anlık bildirimlerle sıcak gelişmeleri ilk siz öğrenin
Almanya’da artan güvenlik endişeleri doğrultusunda, Berlin Senatosu tarafından olası savaş ve saldırı senaryolarına karşı başkentteki hastanelerin hazırlıklı olması amacıyla “Sivil Savunma Hastaneleri” başlıklı yeni bir çerçeve plan geliştirildi.
Askeri hastaneler ve 12 büyük sağlık kuruluşuyla iş birliği içinde yürütülen ve iki yıl süren çalışma, milyonlarca insanın yaşadığı metropolde askeri saldırı, altyapı çöküşü ve hasta yoğunluğu gibi en kötü senaryoları göz önünde bulunduruyor.
Plan, güvenlik gerekçesiyle kamuoyuyla paylaşılmazken, hastane yönetimlerine özel olarak sunuldu.
“Sivil savunma kapasitemizi genişletmeliyiz”
Berlin Eyalet Sağlık Senatörü Ina Czyborra, mevcut afet müdahale sistemlerinin güçlü olduğunu ancak değişen güvenlik ortamı nedeniyle daha fazla önlem alınması gerektiğini vurguladı.
“Sivil savunma kapasitemizi önceki yıllara göre daha da genişletmek zorundayız. Bu hazırlıklar yalnızca kriz anları için değil, barış zamanında da güvenliği sağlamak açısından büyük önem taşıyor,” dedi.
Plan kapsamında, hastane hizmetlerinin devamlılığı, tedarik zincirlerinin korunması, yaralıların tahliyesi ve tedavi süreçlerinin kriz anlarında nasıl yürütüleceği detaylı şekilde ele alındı.
Tehdit algısı 2014’ten bu yana artıyor
Söz konusu çalışmanın temelinde, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhakı ve 2022’de Ukrayna’ya başlattığı geniş çaplı saldırılarla birlikte Almanya’da derinleşen güvenlik kaygıları yer alıyor.
Berlin Senatosu tarafından hazırlanan bilgi notunda, “2022’de başlayan savaşla birlikte Almanya’nın tehdit durumu köklü biçimde değişmiştir” ifadelerine yer verildi.
Hazırlanan plana göre, hasta sayısındaki ani artış, altyapı sistemlerinin çökmesi ve kaynak yetersizliği gibi durumlarda başkentin kademeli tahliyesi de ihtimaller arasında değerlendiriliyor.
“Hibrit tehditlere karşı yeni önlemler gerekiyor”
Berlin Hastaneler Birliği Genel Müdürü Marc Schreiner, hastanelerin genel acil durumlara karşı düzenli tatbikatlarla hazırlandığını ancak hazırlanan yeni planın hibrit tehditler ve doğrudan askeri saldırılar gibi özel kriz senaryolarıiçin daha kapsamlı tedbirler alınması gerektiğini ortaya koyduğunu ifade etti.
“Sağlık altyapısını krizlere karşı daha dayanıklı hale getirmek zorundayız,” diyen Schreiner, mevcut planın şehirdeki sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğini artırmayı hedeflediğini belirtti.