YUNANİSTAN – Yunanistan Eğitim Bakanlığı, 2026-2027 eğitim-öğretim yılı öncesinde Batı Trakya'da faaliyet gösteren 8 Türk azınlık ilkokulunun öğrenci sayısının yetersiz olduğu gerekçesiyle kapatılmasına karar verdi. Alınan karar, Batı Trakya Türk Azınlığı arasında eğitim haklarının geleceğine ilişkin endişeleri yeniden gündeme taşıdı.
Rodop, İskeçe ve Meriç'te 8 okul eğitim hayatına veda ediyor
Son dakika haberlerini ve önemli gelişmeleri anında telefonunuza alın.
👉 WhatsApp Kanalına KatılKarara göre, yeni eğitim-öğretim yılından itibaren;
- Rodop ilinde 5 okul
- İskeçe ilinde 2 okul
- Meriç ilinde 1 okul eğitim faaliyetlerini durduracak.
Kapatılacak Türk azınlık ilkokulları
Meriç:
- Dimetoka Azınlık İlkokulu
Rodop:
- Çepelli Azınlık İlkokulu
- Delinasufköy Azınlık İlkokulu
- Omurluköy Azınlık İlkokulu
- Hebilköy Azınlık İlkokulu
- Üntüren Azınlık İlkokulu
İskeçe:
- Beyköy Azınlık İlkokulu
- Boyacılar Azınlık İlkokulu
"Azınlık okulları sıradan devlet okulları değildir"
Yunanistan, son yıllarda ülke genelinde öğrenci sayısının düşük olduğu devlet okullarını kapatma politikasını Batı Trakya'daki Türk azınlık ilkokullarına da uygulamayı sürdürüyor.
Ancak Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcileri, azınlık okullarının hukuki statüsünün devlet okullarından farklı olduğuna dikkat çekerek bu uygulamaya tepki gösteriyor.
Temsilciler, Batı Trakya Türk azınlık okullarının başta Lozan Barış Antlaşması olmak üzere Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan ikili anlaşmalar ve uluslararası hukuk çerçevesinde güvence altında bulunduğunu vurguluyor.
"Lozan'ın sağladığı haklar göz ardı edilmemeli"
Azınlık kurum ve kuruluşları, Türk azınlık okullarının ülke genelindeki devlet okullarıyla aynı kriterlere göre değerlendirilmesinin hukuki açıdan tartışmalı olduğunu ifade ediyor.
Yetkililer, öğrenci sayısının tek başına okul kapatma gerekçesi yapılmasının, Batı Trakya Türk toplumunun eğitim haklarını olumsuz etkilediğini ve Lozan Antlaşması'nın ruhuyla bağdaşmadığını dile getiriyor.
Türk azınlık eğitiminin geleceğine ilişkin endişeler büyüyor
Son yıllarda benzer gerekçelerle çok sayıda Türk azınlık ilkokulunun kapatıldığına dikkat çeken azınlık temsilcileri, bu uygulamanın eğitim ağını her geçen yıl daha da daralttığını belirtiyor.
Yeni kararla birlikte Batı Trakya'da faaliyet gösteren Türk azınlık ilkokullarının sayısı bir kez daha azalırken, Türk toplumunun ana dilde eğitim imkanlarının geleceğine ilişkin kaygılar da artmış durumda.
