Avrupa ve Balkanlarda yayın yapan gazete ve dergilerin Dünü, Bugünü ve Yarını

Sirkeci Garı’ndaki fuar alanında düzenlenen sempozyuma; Almanya’da yayın yapan gazete ve dergiler adına Türk-Alman Yazarlar Birliği Başkanı ve Gazeteci-Yazar Mahmut Aşkar, Balkanlar’da yayın yapan dergiler adına Eğitimci-Yazar Emel Balıkçı ile Almanya başta olmak üzere Avrupa’da Türkçe’nin geleceği konusunda Eğitimci-Yazar Sami Becerikli ve Avusturya’da yayın yapan yayınlar adına Ömer Cançetin konuşmacı olarak katıldı.

 

Gazeteci-Yazar Mahmut Aşkar, Avrupa’da yayın yapan Türkçe gazete ve dergiler 1970’li yıllarda başladığını söyledi. Aşkar ayrıca Türkçe’nin varlığını sürdürebilmesi için Türk okuyucusuna ve maddi desteğe ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. Aşkar, Avrupa’daki kültürel varlığımızın devamı için Türkçe yayın yapan gazete ve dergilerin mutlaka desteklenmesi ve sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

 

Gazeteci-Yazar Mahmut AşkarEğitimci-Yazar Emel Balıkçı ise, “Balkanlarda yayın yapan dergilere Türkçenin kaybolmaması için sahip olmalıyız ve desteklemeliyiz” dedi. Bulgaristan’da Türkçe varlığını sürdürebilmesi için destek beklediklerini söyleyen Balıkçı, Bulgaristan’da yaşayan Türk genclerinin Bulgarca anlaşması Türkçe’nin geleceği ile ilgili tehlike çanlarının çaldığına vurgu yaptı.

 

Ömer Cançetin de, Avusturya’da yayin yapan dergilerin de Türkçe dilini korumak adına bir misyon üstlendiğini ifade etti.

 

29 yıllık eğitimcilik hayatından tecrübelerini aktaran Egitimci-Yazar Sami Becerikli, Avrupa’da anadil Türkçe’nin önemine vurgu yaptı. Becerikli şöyle devam etti; “Almanya ve Avrupa’daki gençlik Türkçe dilini az kelimeler kullanarak kendilerini ifade ediyor. Haliyle problemin arttığını gözlemliyoruz. Dilini kaybeden toplum, tarihini kaybeder.”

 

Dünya Türkçe Dergiler Birliği Başkanı Mehmed Arif’in moderatörlüğünde gerçekleşen sempozyum bir saati aşkın sürdü.

Mehmet Hasan
Önceki Mehmet Hasan
Eyalet Bölge Birliği, DİTİB ailesini iftar sofrasında buluşturdu
Sonraki Eyalet Bölge Birliği, DİTİB ailesini iftar sofrasında buluşturdu