ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki duruma ilişkin açıklamalarda bulunarak, ABD'nin bu konuda müdahil olmayacağını ve kısa süre içinde bir karar vereceklerini söyledi. Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği bir imza töreninin ardından basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı.
Suriye'deki Amerikan askerlerinin çekileceğine dair İsrail medyasındaki haberlerle ilgili bir soruya Trump, "Bunu kimin söylediğini bilmiyorum ama Suriye konusunda bir karar vereceğiz. Biz Suriye'ye müdahil değiliz. Suriye kendi derdinde ve orada zaten yeterince karışıklık var. Bizim oraya karışmamıza gerek yok," ifadelerini kullandı.
Kanada ve Meksika'ya Yeni Vergi Tarifeleri Geliyor
Trump, Kanada ve Meksika'ya uygulanacak yeni tarifelere dair açıklamalarda da bulundu. ABD'nin bu iki ülkeye yönelik yüzde 25 oranında bir vergi tarifesi uygulayacağını belirten Trump, bu kararın gerekçelerini ise düzensiz göç, fentanil akışı ve ticaret açıkları olarak sıraladı. Tarifenin detaylarının cumartesi günü açıklanacağını söyleyen Trump, "Bu gerçekten yapmak zorundayız çünkü bu ülkelerle çok büyük ticaret açıklarımız var. Bu tarifeler zamanla artabilir ya da artmayabilir," dedi.
Petrol Konusunda Karar Bugün Alınacak
Kanada ve Meksika'dan ithal edilen petrole uygulanacak tarifelere dair bir soruya ise Trump, "Petrol konusundaki kararı bu gece vereceğiz," cevabını verdi. Ayrıca, bu ülkelerin ticarette ABD'ye karşı "çok adaletsiz" davrandığını ve ABD'nin bu ürünlere ihtiyacı olmadığını vurguladı.
Çin'e Karşı Alınacak Ek Önlemler
Trump, Çin'in Meksika üzerinden ABD'ye ürün göndermesi ve fentanil gibi tehlikeli maddelerin ülkeye girmesi nedeniyle bu ülkeye karşı da yeni tarifeler getirmeyi düşündüklerini belirtti. Fentanil yüzünden yüzlerce Amerikan vatandaşının hayatını kaybettiğini dile getiren Trump, "Çin, ülkemize fentanil gönderiyor ve bu yüzden yüzlerce, binlerce ölüme sebep oluyor. Çin de bunun için bir tarife ödemek zorunda kalacak," şeklinde konuştu.
Trump, bu konuda net bir karar alacaklarını ancak Çin'in ülkesine fentanil göndermeyi durdurması gerektiğini ifade etti.